Tips och Råd

Ibland kan man behöva bolla lite tankar och idéer för att se om de går att omsätta i verkligheten. Det kan vara växter man vill flytta eller nyplantera, en viss del av trädgården som behöver en förändring eller något annat man funderar på.
Du kan alltid fråga oss på TrädgårdsAnna om råd. Vi vill gärna hjälpa dig med tips och råd för din drömträdgård.

Håll din trädgård frisk

Trädgårdsmästare Anna ger dig tips och råd för din trädgård

Några tips och råd för att hålla sjukdomar borta från din trädgård.

En av de mest tråkigaste saker som kan hända i din trädgård är när en växt får en sjukdom. Hur hände detta? Kommer det att spridas? Kommer alla mina växter att dö? Hur kan jag bli av med det?

Men faktum är att sjukdom bara kan inträffa när tre saker sammanfaller: du har en växt som kan bli sjuk (en värd), en patogen (som en svamp, bakterie eller virus) som kan attackera växten och miljöförhållanden (som fukt eller torka) som främjar sjukdomen. Om någon av dessa saker inte finns, kommer sjukdomen inte att inträffa.

Läs gärna tipsen här nedan. En del av dem är ganska enkla, medans andra kan vara lite svårare.

10 Tips och råd

Undersök växter noga innan du köper

Det enklaste sättet att begränsa sjukdomar i din trädgård är att undvika att introducera den i första hand. En av de svåraste sakerna att lära sig är hur en frisk växt ska se ut, vilket gör det svårt att veta om den du vill ha är sjuk. Det är en bra idé att samla några böcker, tidskrifter och kataloger som visar hur ett friskt exemplar ser ut. Ta inte hem en växt med döda fläckar, ruttna stjälkar eller insekter.

Använd helt komposterat gårdsavfall

Inte alla material i en komposthög sönderdelas i samma takt. Vissa material kan ha förbränts tillräckligt för att kunna läggas i trädgården, medan andra kanske inte har gjort det. Grundlig kompostering genererar höga temperaturer under längre tid, vilket dödar eventuella patogener i materialet. Material som inte har genomgått denna process kan komma att införa potentiella sjukdomar i din trädgård. Om du inte är säker på kvaliteten på din komposthög, bör du undvika att använda det för känsliga växter.

Håll koll på insekter och larver i växten

Insektskador på växter är mycket mer än kosmetiska. Virus och bakterier kan ofta bara komma in i en växt genom någon form av öppning, och skada på växten. Vissa insekter fungerar som en transport för virus och sprider dem från en anläggning till en annan.

Städa på hösten

Det är alltid bäst att städa ut trädgården på hösten, även om du bor i ett måttligt klimat. Detta är inte bara effektivt mot sjukdom utan också ett bra sätt att kontrollera sjukdomar som redan finns i din trädgård. Sjukdomar kan övervintra på döda löv och skräp och attackerar de nya bladen när de dyker upp på våren.

Gödsla rätt

Du måste gödsla växterna rätt eftersom alltför mycket av gödningsmedel kan bränna rötter, vilket minskar deras förmåga att absorbera vatten. Detta i sin tur gör växterna mer mottagliga för stress från torka, kyla och värme. Att få ett jordtest kommer att ge dig exakt information om näringsnivåer i din jord. Utan det kommer eventuell gödsling av dina växter sannolikt att vara gissningar från din sida och kan leda till för mycket av ett näringsämne eller otillräckligt av ett annat.

Plantera sjukdomsresistenta sorter

Sjukdomsresistenta växter är de som kan bli sjuka men kommer att bekämpa sjukdomen istället för att ge efter för den. Anställda i din lokala butik och trädgårdsmästare kan hjälpa dig att identifiera de bästa eller mest resistenta sorterna av många växter. Du kan också hitta resistenta växter i referensböcker och kataloger.

Beskär skadade grenar vid rätt tidpunkt

Klippning av träd och buskar på senvintern är bättre än att vänta till våren. Skadade grenar kan smittas över vintern, vilket gör att sjukdomen kan etableras när växten är vilande. Senvinterbeskärning förhindrar att sjukdomen sprids till ny tillväxt. Använd alltid skarpa verktyg för att göra rena snitt som läker snabbt och se till att skära ner till frisk, levande vävnad.

Välj och placera växter på ett lämpligt sätt

Framgångsrik trädgårdsarbete bygger på att använda växter som passar din zon och din trädgård. Om du sätter en skuggälskande växt, som azalea, i full sol, kommer den att växa dåligt och lätt attackeras av sjukdomar och insekter.

Vattna rätt

Att bevattna sin trädgård är bra, men eftersom många sjukdomar behöver vatten lika mycket som växter gör, så är det viktigt hur du vattnar. Många patogener i jord och luft behöver vatten för att röra sig, växa och reproducera sig. För att undvika att ge dessa sjukdomar en miljö de älskar väljer du vattningsmetoder som begränsar fukt på en växts bladverk. Om du vattnar för hand håller du bladen ur vägen när du vattnar rötter. De vanligaste bladproblemen förvärras när bladen är våta, så det är oftast det minst önskvärda alternativet. Om du väljer en metod som blöter ner bladen lika mycket, bör du vattna i en tid då bladen kommer att torka snabbt, men rötterna har fortfarande tid att absorbera fukten innan det försvinner.

Plantera inte för tätt

Var försiktig när du planerar avstånd mellan planteringar. Trånga växter skapar sin egen luftfuktighet, vilket gör att sjukdomar kan frodas. Att förbättra luftflödet runt dina växter minskar denna höga relativa fuktighet och gör att lövverk torka snabbare. Sjukdomar sprids också ibland när ett infekterat blad kommer i kontakt med en frisk, vilket är mer troligt när växter är för nära varandra.

Du är varmt välkommen att höra av dig med frågor, behov och önskemål till oss på TrädgårdsAnna!